liveincuracao.com

advertising | contact

Curacao information - LiveInCuracao.com

De Antilliaanse link in de Quote-500

Published: November 14, 2009

bron: Antilliaans Dagblad

Willemstad - In de Quote-500, een jaarlijkse lijst van grootverdieners met een Nederlands paspoort, zitten ook dit jaar een paar Antilliaanse miljonairs. En miljonairs die graag op Curaçao of Bonaire verblijven. Het zakentijdschrift plaatste afgelopen week voor de dertiende keer een lijst met de 500 rijkste Nederlanders. Op de 59e plaats met een geschat vermogen van 400 miljoen euro staat Chris Smeets van het trustbedrijf Citco. Over Smeets schrijft Quote: ,,Chris’ vader Anton bedacht in 1940 een constructie waarmee geld van Nederlandse bedrijven in veiligheid werd gebracht, door hun zetel te verplaatsen naar de Antillen. Later ontwikkelde hij Curaçao tot lucratieve fiscale vluchtheuvel voor multinationals en vermogende particulieren. Smeets sr. hield er het bloeiende trustbedrijf Citco aan over, Chris bouwde het uit tot het grootste hegdefonds ter wereld, waar 3000 man meer dan 500 miljard dollar aan fondsen administreert.” Het tijdschrift meldt dat de details over zijn financiële situatie goed verborgen worden gehouden en eindigt het stuk met de opmerking: ,,Wij houden het erop dat de geboren Curaçaoënaar Smeets minstens 51 procent van de aandelen Citco bezit en waarderen hem op basis daarvan voorzichtig op 400 miljoen euro.” De hoogst geplaatste bewoner van Curaçao is Dik Hoyer (39e plaats met een bezit van 510 miljoen euro). Hij is rijk geworden met aandelen Heineken.

De 69-jarige Hoyer woont op Curaçao. Op plaats 123 staat Jacob Gelt Dekker (61) met een vermogen van 210 miljoen euro. Daarmee is volgens Quote zijn vermogen gedaald met meer dan twintig procent. In een artikel over Gelt Dekker, naast een foto van een vrolijk lachende Dekker in een huis vol klassieke meubels, schrijft Quote: ,,Ooit was Jacob Gelt Dekker tandarts, daarna oprichter van homosauna Splash, hij maakte fortuin met Budget Rent A Car, postorderde Japanse replicakunst en richtte One Hour Superphoto op. Maar dat was toen. Tegenwoordig is Jaap voor vrienden vooral een origineel denker. Hij maakt ruzie met lokale eilandbestuurders op Curaçao, waar hij twee hotels en een huis heeft, en rust daarvan uit in zijn huis in Key West. Af en toe pedaalt hij vanuit zijn appartement aan de Upper East Side met hoge snelheid door de straten van Manhattan, maar meestal zit Dekker gewoon in Amsterdam in zijn met kunst volgestouwde huis aan de Keizersgracht.” Verderop de lijst staat, op nummer 250, ondernemer Gerard van den Tweel, eigenaar van de Albert Heyn-vestiging op Curaçao. Zijn vermogen wordt geschat op 100 miljoen euro. Over zijn AH op het eiland zegt de 65-jarige Van den Tweel: ,,Mijn filiaal op Curaçao draait ruim twee jaar na de opening boven break-even”. Ook stelt de vastgoed en horeca-ondenemer dat hij binnenkort een Van den Tweel Academy op Curaçao begint om het personeel van zijn bedrijf intern op de leiden, iets wat de ondernemer heel belangrijk zegt te vinden. ,,We leiden onze mensen intern op. Zo kun je iemand een mooie toekomst bieden.” De volgende ‘Antilliaan’ in de lijst is Niek Sandmann, de vastgoedhandelaar die op Bonaire woont. Quote noemt hem een ‘verzamelaar van vastgoed in Amsterdam en op de Antillen’. Over de waarde van het vastgoed in het afgelopen jaar stelt hij in Quote: ,,De projecten op de Antillen gingen goed en in Nederland had ik geen daling en geen stijging”. Sandmann wordt in Quote ‘de onderkoning van Bonaire’ genoemd. Volgens het blad woont hij in van de gewildste en duurste huizen aan het Amsterdamse Vondelpark. Op pagina 396 staat Rinus Dekker, mede oprichter van Exact, producent van boekhoudsoftware. Volgens Quote is Dekker goed voor 64 miljoen.

Hij is de man achter Radio Dolfijn FM. Over hem schrijft het blad: ,,Bezit nog steeds een zesde van de aandelen van Exact, waarvan hij de dividenden opmaakt onder de Curaçaose zon.” Yu’i Kòrsou Andruw Jones (32) maakt een rentree in de lijst met een vermogen van 49 miljoen euro. Over Jones schrijft Quote: ,,Vorig jaar verdiende honkballer Andruw Jones (32) als sterspeler bij de Los Angeles Dodgers nog 16 miljoen euro inclusief sponsorgelden, maar hij raakte geen bal en werd fluks aan de kant gezet. Dit jaar is het andersom: Jones’ salaris bij de Texas Rangers is een matige half miljoen dollar, maar hij speelt de sterren van de hemel. Inclusief de afkoopsom uit LA en sponsorgelden harkt de Antilliaan dit jaar 5 miljoen euro binnen.” En dan zijn er nog de rijkaards op de lijst met een of andere link met de Antillen. Zoals John Fentener van Vlissingen van het familiebedrijf SHV. Fenter van Vlissingen staat op de negende plaats van het Quote-500 lijst. Hij is goed voor 1,4 miljard euro en “brengt veel tijd door in een van zijn vier residenties in Zeist, Antibes, Verbier en Curaçao”. En John Deuss, eigenaar van de First Curaçao International Bank, die internationaal in de aandacht is gekomen door onderzoek naar zijn financiële handel en wandel.

Deuss staat op de 45e plaats en is volgens Quote goed voor 450 miljoen euro. Ook de familie Van der Valk staat in de Quote-500 met belangen in de Antillen. De hele horecafamilie is goed voor 440 miljoen euro. In het artikel wordt Vincent van der Valk genoemd, met onder meer Plaza Resort Bonaire onder zich. Ook de koninklijke familie, geschat vermogen 800 miljoen euro, bezit huizen op de Antillen, zoals onlangs is gebleken uit Kamervragen. Tot slot is Joep van den Nieuwenhuyzen, voormalig bedrijvendokter, woonachtig te Curaçao uit de Quote-500 gevallen. Op het hoogtepunt van zijn roem had Van den Nieuwenhuyzen 120 miljoen euro. Volgens blad is dat flink gekelderd. Nu heeft hij geen plaats meer in de Quote-500.